Søvndal in Botswana

En side for familie, venner og bekendte - og bare interesserede - til familien Søvndal. For 2 år lærere og missionærer, bosiddende i Botswana. Familien består af Christina, Steen, Rebekka (11 år), Kasper (9 år), Annika (6 år) og Benjamin (4 år).

Tuesday, June 19, 2007

African Child Day

I sidste weblog var der på falderebet en hyldest til afrikaneren. Lidt forsinket fokuserer vi nu på the African Child (Afrikas børn). 16. juni var nemlig den 16. African Child Day i historien.

Dagen holdes siden 1990 til minde om 16. juni 1976, hvor sorte børn i Soweto, Johannesburg, demonstrerede mod apartheid. Politiet havde ordrer til at opretholde orden uanset hvad det kostede - og de greb ind med våbenmagt. 500 børn blev dræbt, 1.000 blev såret.

Temaet i år er "combating Child trafficking" - dvs. bekæmpelse af handel med børn. En handel, som findes i Europa, men som desværre også griber mere og mere om sig her i Afrika. Nordmanden Per Engebak, som leder UNICEF's arbejde i øst- og syd-Afrika, siger: "Med over 8 millioner forældreløse børn pga. AIDS, udbredt fattigdom, øget turisme (specielt i kystområder), og større bevægelighed af varer og tjenesteydelser landene imellem, er det østlige og sydlige Afrika stærkt i risikozonen for at blive en alvorlig kilde til børnehandel."

Jeg kunne citere meget fra mange flere hjemmesider angående dette. For de, der vil læse mere (på engelsk) om disse uhyrligheder, gå fx til http://www.unicef.org/southafrica/media_3641.html eller http://allafrica.com/stories/200706120944.html, som handler specifikt om Botswana.

Det løber koldt ned af ryggen at tænke på disse børns skæbne. Eller skæbner, for hvert barn har sin egen. Og hvad kan vi gøre ved det? Måske kan det hjælpe at skabe lidt opmærksomhed på de nordlige breddegrader?! Men der har børnene jo også sit at slås med. Fx kan man kl. 11.05 i dag læse i den hjemlige dagspresse:

"I de seneste tre uger har 36 hospitaler over hele landet til sammen modtaget 83.496 krammebamser, der skal trøste og opmuntre børn, når de skal bedøves.

Det er aldrig sjovt at skulle bedøves, men for de 35.000 børn, som hvert år skal bedøves før en operation, kan synet af en kanyle og en fremmed voksen i hvid kittel være direkte skræmmende.

Der er dog godt nyt på vej til børn på 36 hospitaler over hele landet, for de har netop hver modtaget et stort parti krammebamser fra TrygFonden. Bamserne vil hen over de næste to år blive delt ud til alle de børn, som skal bedøves på hospitalerne."

Man kan da kun glæde sig sammen med de danske børn!

Undskyld ironien - men et eller andet er der ravruskende galt!

- SFS

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home